Friday, 29 August 2014

Dalam persahabatan ade madu ade racun~

Bismillahirrahmnirrahim...
Rasenye dah lame tak update blog nih. . . n now jari mule nak menari2 dengan pelbagai story setelah sebulan dok ostel. . . firstly rindu family dah pon terubat coz dah meet all my lovely =') ... Actually still trial tapi mngade2 nak bukak laman2 yang tak berfaedah nih... Trial dah pon berjalan lebih kurang seminggu .. Alhamdulillah bole jawab even study last minit itupon nak tak nak je. . Ape nak jadi lah ngan aku nih.. tak sedar2 walhal lagi bape bulan je nak REAL SPM ...Pehh ! 
Next, beberape hari kebelakangan nih aku ngan Sepy dah tak rapat . . tak tahu knape . . bukan aku nak jauhkan diri drpd dia tapi ade something yang mungkin kene FTF ngan dia untuk settle our problem... Sumpah rindu dia ! rindu nak menggila ngan doranggg. . Aku nak tegur dia tapi tak tau nape rase lain macam.nk FTF but semua mcm busy ngn exam . Maafkan aku kawan . . Aku sayang kau kawan. . 
Belakangan nih jugakk aku rapat ngan dak2 f1. . kelakar lahh bile lepak ngn dorang. . minat2 senior lah.. layan jelahh , dah last year kt ostel taon ni. . . Tapikan tgh lepak2 ngan dorangg tibe teringat kat sorang dak nih. . rindu dia kodd . . just tgk dia dari jaoh je . . hari2 dorangg mesty jumpe , , jeles pulak tgk. . . .  hmm. . tak apelahh dia tgh hepy . . . tapi ... aku pon dah rase jaoh ngan dia . . ade satu malam nih tibe kak alyaa tanye. . aku ngn dak tuh gadoh ke? mcm lain je . . pelik ==' nak kate aku penah jumpe dia sblom nih takde pulakk tapi cmne kak alyaa leh tau ? tapi aku pon rase camtuh . . entah lahhh . . hm suke hati dialah nak kawan ngan sape ken? n aku tak rase balik nih kiteorang akan text each other sebab dia mesty perasan yang aku mcm jauhkan diri . . . bukan ape . .setiap ape yg aku buat mesti bersebab. . .n mnde paling mendukacitakan aku dah kehilangan kedua-dua kawan dlm sekelip mate. . Dorang adelah orang yg aku sayang n menceriakan hari2 aku. .  tqfe kawan . ='( Ahh . .sadis ! 
Maybe ni last aku on laman sosial nie . . . Aku tekad nak fokus tuk SPM .. . harapan parents most important. . aku tak sampai aty nak kecewakan dorang... Dgn result SPM nih lah aku nak tunjukkan kat parents yg duit yg ibu ngn ayah keluarkan untuk perbelanjaan aku takkan sia-sia . . . 
Okeyh. . until here my latest online diary ... rase tak sedap badan pulakk dgn selsema nyee. . . huarghh! laila saidah.  . . =)

Wednesday, 4 June 2014

just we're =D


#K.A.M.I #Hope be nice until jannah #Bertemu dan berpisah hanya semata2 keranaNYA #Only death can separate us #Hey You, I Miss You #Never say never #Mecink #NekMok #Iszana #S.A.K.A.I #Maafkanku #Pendek #Laka2 #Keep our smile #180301 #Were buddyzian #Suke pelik2 #Sygkamoo #Kamikawansampaisyurga #S.E.N.G.A.L #Never forget #Throwback #Manja #Nyanyuk #Kuat tacink #Baek giler #Tabah #Struggle #Kadang2 org yg kita syg nie tk taw pon yg kite syg dia #Gudluck PT3 # 1 Sweet friend,helps to make 1 sweet life #Getting ready is the secret of success #Kita kawan #Kenangdakudalamdoamu #3 y/s #Janganlupasaya #Gemokkk #Take care #Cepat2 kurus #Enjoy your life #Relakan diri untuk ditarbiyah #Hepy+sad #Will keep our memories #160512 #SalamUkhuwah 


Ukhuwah yang manis tidak akan dapat digapai tanpa usaha.
Tak cukuplah ukhuwah itu hanya bertegur Hi-Hi n Bye-Bye.
Tetapi ukhuwah yang sebenar adalah dengan melahirkan kesatuan dan menengkan haty.
Apabila persaudaraan yang dihulurkan bukan kerana-NYA,
percayalah kita akan kalah dengan ujian dan berpecah juga akhirnya .....



Persahabatan itu bukanlah tentang siapa yang hadir dahulu dalam hidup kita,
namun siapa yang datang dan tak pernah meninggalkan kita sendirian =''



Janganlah menjadi sahabat seperti GUNTING,
meskipun jalannya lurus tapi memisahkan apa yang telah menyatu...
Jadilah sahabat yang seperti JARUM dan BENANG,
meskipun menusuk dan menyakitkan tapi malah menyatukan apa yang telah terpisah...

Tuesday, 3 June 2014

HATIKU MILIK-MU!!

Aku manusia biasa. Cara hidupku juga biasa. Hartaku tidaklah segunung Kinabalu. Iman dan takwaku tidak sehebat seorang muslimah sejati. Kerana aku insane biasa. Datang dan lahir dari keluarga yang biasa. Namun, jauh di sudut hati ini, aku inginkan luar biasa. Aku sentiasa menanam utuh dalam kalbuku ini agar suatu saat nanti, hatiku akan lembut untuk terus istiqamah di jalan-Nya.
Ini kisahku. Kisah seorang aku bertemu Dia. Dulunya, aku seorang yang biasa. Tidak memakai tudung labuh, tidak memakai stoking dan selalu mesej dengan lelaki bukan mahram kerana mereka kawan-kawan aku. Aku suka bermesej kosong dengan mereka. Entahlah. Rasa seronok kot bila selalu mesej dengan lelaki.
Semasa aku tingkatan 3, aku pernah bercouple dengan seseorang ni. Masa tu, geng-geng aku semua dah ada pakwe. Dan, aku barulah nak belajar bercouple. Aku dengan pakwe aku ni, selalulah juga mesej. Tapi, call tu, jarang-jarang. Biasalah, jiwa remaja, sibuk nak bercinta. Tapi, masa tu, aku tetap jaga batas. Tak pernah dating dan keluar berdua dengan dia. Cuma mesej dan kadang-kadang call saja.
Sebelum PMR, hati aku ni bertemu dengan hidayah-Nya. Aku terjumpa satu risalah dakwah tentang cinta. Aku baca dengan hati yang sarat inginkan jawapan kepada persoalan-persoalan aku selama ini. Apakah bercouple itu satu kesalahan? Salahkah aku dan dia bercinta? Aku jumpa setiap jawapan kepada persoalan-persoalan aku ni dalam risalah tersebut. Bukan itu saja, malah, aku turut mencari ilmu di alam maya ini. Aku baca blog-blog para daie yang aku kenal cukup hebat ilmu agamanya dan cukup mantap hujahnya. Aku mula sedar. Aku banyak melakukan dosa!
Aku mencari kekuatan untuk meninggalkan pakwe aku. Dan, aku berjaya! Aku minta untuk putus dengannya! Melalui surat. Aku rasa sangat bahagia setelah aku clash dengan dia! Dan, aku berazam dengan diriku sendiri untuk tidak bercouple lagi dengan mana-mana lelaki. Aku hanya inginkan cinta yang suci dan halal untuk suamiku nanti!
“Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan jalan yang buruk.” (al-Isra: 32)
Semasa di tingkatan 4, hidayah-Nya semakin mendapat tempat di hatiku. Aku sebenarnya amat tertarik dengan penampilan para muslimah yang bertudung labuh. Ya! Memang aku teringin sangat nak istiqamah pakai tudung labuh! Bukan hanya pakai di sekolah sahaja!
Seorang ustaz baru di sekolah aku sedikit sebanyak melembutkan hatiku untuk berubah ke arah kebaikan. Beliau cuba menghidupkan suasana Islamik di sekolah aku tu. Aku suka! Ceramah dan tazkirah kerapkali berjalan di sekolah itu. Risalah-risalah dakwah juga sering dipamerkan dan dijadikan bahan rujukan untuk para pelajar. Aku juga mula rajin membaca buku-buku agama.
Aku bergaul dengan geng-geng yang aku baru kenali. Aku bercampur dengan sahabat-sahabat yang sama-sama berusaha denganku mencari cahaya-Nya. Sedikit demi sedikit, aku mula berubah.  Aku juga sudah selesa memakai stokin. Tidak ramai ahli saudara-maraku yang bertudung labuh. Hanya ada beberapa sahaja. Iaitu ahli keluarga sebelah bapa. Ahli keluarga sebelah ibu pula, langsung tiada. Kakakku juga tidak bertudung labuh. Hanya tudung biasa. Aku sematkan di dalam hati. Aku akan berusaha untuk istiqamah bertudung labuh bulat pula selepas ini.  
“Hai anak Adam, sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian takwa itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat.” (Surah Al-A’raf : 26)
 Aku cuba rajin dan sibukkan diri dengan kerja-kerja ibadah. Aku percaya dengan janji-Nya. ^^

Sejak umur 17 tahun lagi, aku sudah tidak bermesej dengan lelaki walaupun sekadar kawan. Kecuali, atas dasar keperluan seperti pelajaran dan perkara penting sahaja. Kerana, aku tidak mahu ada sebarang rasa yang akan tersekat di jiwaku ini.
Hingga kini, memang ada beberapa insan yang cuba mengetuk pintu hati ni. Tapi, aku tak nak! Aku tak layan! Benar, jika kita kerap merapatkan diri dengan lelaki, mudah untuk syaitan mengambil alih hati kita dan menodainya. Aku tidak mahu lalai lagi. Aku tidak mahu terleka dan terlena lagi dalam hasutan syaitan. Aku takkan sesekali mulakan sesuatu yang susah untuk aku hentikan. 
“Hai orang-orang yang beriman, jika kamu menolong (agama) Allah, niscaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu.” (Surah Muhammad : 7)
Dan, kini, aku tetap meneruskan perjuanganku untuk mensolehahkan diri dan menuntut ilmu demi Allah! Bersama para sahabatku. Aku cintakan mereka kerana Allah. ^^

Perasaan ini sungguh indah! Subhanallah! Perasaan tatkala aku sudah berjaya bertemu Dia. Tuhanku. Pemilik nyawaku. Jangan Kau ambil dan tarik semula hidayah-Mu ini. Aku sangat takut dan resah untuk berjauhan dari sisi-Mu. Aku tidak mahu terhumba ke gaung Neraka-Mu gara-gara kemurkaan-Mu.
“Apabila dibacakan ayat-ayat Allah Yang Maha Pemurah kepada mereka, maka mereka menyungkur dengan bersujud dan menangis.” (Surah Maryam : 58)
Sungguh, hatiku milik-Mu, Ya Rabbi! ^^

-seorang hamba Allah-

Saturday, 29 March 2014

Kawan.Teman.Friend.Sahabat

1.Kawan tu bukan macam main FUTSAL. Mula-mula kejar… Dah dapat sepak…
2. Kawan tu bukan macam main SKATE. Mula-mula gosok…Lepas tu pijak…
3. Kawan tu bukan mcm main RAGBI. Mula-mula tangkap…Dah dapat tendang…
4. Kawan tu bukan mcm PAMPERS. Dah pakai pastu buang…
5. Kawan tu bknnya mcm BARANG KEMAS. Waktu baru beli pakai…Dah sengkek gadai…
6. Kawan tu bukan macam PELANGI. Hari cerah hilang…Hujan gerimis baru muncul…
7. Kawan tu bukan macam KERETA. Rosak sikit jual …Beli baru…
8. Kawan tu bukan macam CHIPSMORE . Kejap ade kejap takde…
9. Kawan tu bukan macam BANK. Bila dah takde duit baru nak cari…
10. Lagi…Kawan tu macam ape ye??? Hmmmm…Haa…Kawan tu macam AWAK LA… Bila saya tulis artikel, awak akan baca dengan teliti sampai habis…

Thursday, 27 March 2014

BirthDay :')


18 mac 14 : Telah lahir seorg hamba Allah yg .....kini msih dibrikn nikmat umur yg pnjg n tlah mnjgkau 17 thn                    (Alhamdulillah)~ okeyhh! now bru nk pOst entry psal my BD ...huhu ,....just nk ckp                                      SEDIH ! Ary selasa ue sedih sgd c0z mcm tkde spe pon yg taw ary tuh my BD =( .. s0kayy                          redha je.. sedih punye psal tk penah2 tydo awal mlm tuh TERtydo awal .. tibe pgy2 tgk ade                          kotak hitam  kotak hadiah kt dlm loker ... wahhh! terhaghu ade org bgi 'special gift' ..tersenyum                    lebor la ape lgi.. kehkeh =D ... anyway tq m0k! [whatever u give, i will keep n appreciate it] ...                      adelah jgk mnde yg wt aku hepy drpd tkde an? =')

19 mac 14 : Ptg lpas bce ma'thurat kt CM ade something yg wt aku serba salah jdinya ... tpi aku yakin bkn                      aku yg bwt! beritanya yg brtajuk "Dua org pelajar yg mkn mlm awal yg memakai baju sch n                          kurang ajar ngn abg dm" tjuk pon dh cuak an? lek sudahh ..{dlm aty hyer Allah yg taw}                                aku tk rse ape2 coz bkn aku yg bwt,,so.. bwt pe nk cuak ken?..siasatan tamat pde ptg itu n                          dilanjutkn pde sbelah mlmnye pule krane tiada mne2 pihak yg mnyerahkn diri ....\\Ececeh! mcm                    detektif btol.. haha// ....Mlm tuh ak sr0h caca kirim salam kt dia tibe dh abes prep caca mara2                      plak.. dah knape? Pegy ngn org ni tk kne ngn org tu tk kne, smue kejenye nk mara aku je                              ..sedih taw ='( ! Hari moody sdunia ke? pffffttt~ Dh smue org nk mara aku naik la atas .. bawa                      aty la kononnye .. niat sbenar nk jahit telekung .. tgh2 jahit tibe nme aku n miaz kne announce .                     Dlm kpale mse ue pkir 1 je.. mzty psal ptg tuh klo pggil aku ngn miaz! tyme nk kuar tibe miaz kt                    dpn dorm ajak aku jmpe je nk settlekn psal ptg ue.. #justfollow .. cuakkkkk sgd ! mne tk nye                       nk bincg tgh2 CM .. ye pon msok la blik LPA ke.. maluuu tawww =_= ! Dh la kne tengking ..n                     mse ue tkde spe pon backup trmsok la miaz! smue salahkn aku.. dlm aty *mne form aku nih?                       :'(* jujo aku byk nangis drpd prthnkn myself cbb bgi aku .. "bwt pe nk prthnkn diri lgi klo dh                         tkde spe nk caye, yg pnting Allah taw smuenye" .. tyme ue mmg pasrah. redha, tawakal...! smue                   la yg sewktu dgnnya.. tk lme kmudian tibe rse hujan lebat giler.. argghhhhh! goshhh! tnpe ku                        sgke n diduge snarnyer smue nih adelah mnde yg tlah dirncg oleh reshiners! ... oh! Hebat                               permainn mreka! grrrrr~ Btw,, aku gembira sesgd coz rse diri dihargai n pntingnya sahabat in my                  life =) ..  ni lah ta0n terakhir ngn dorg n aku tkkn lpekn smue knangn yg kteorg dh n akn bina ...                    luv u all friends :'* ... #lencun #mandi mlm #dah bese #hepy #syg korang #enjoy #hilang sedih =D                 ..lpas mndy f6 jmpe aku then mntk maaf sbb mara2 sprti yg dirancg .. i'm juz say: Sokayy =)))                       ..hehe

20 mac 14 : rupe2nyer aku ngn miaz lah sbenar2nye org yg tertuduh .. then ptg ue ush jmpe miaz n dye ajak                   aku.. ikot jelah,,, then ............................................................. masalah settle! Akhirnya~                             Alhamdulillah =) .. Setiap yg berlaku ade hikmahnya !

-THE END-


Saturday, 8 February 2014

INSAFLAH WAHAI HAMBA ALLAH :')


Segan bila tangan lagi laju membuka laptop,
dari membuka kitab Allah, dan dari study.

Segan bila mata lagi seronok melihat cerita.

Segan bila kaki lagi cepat untuk ke mall,
dari melangkah ke masjid.

Segan bila mulut asyik bercerita, dari berzikir mengingati Allah.

Segan bila telinga lagi seronok mendengar lagu,
yang menyeronokkan jiwa,
berbanding mendengar ayat-ayat Allah.

Terasa segan,
bila ditimpa masalah atau musibah,
terus mencari manusia untuk mengadu,
bukannya DIA.

Segannya bila ada ujian, mulut laju merungut,
bukannya cepat-cepat menenangkan diri dengan kalimah Allah.

Bila dititipkan harapan,
Lebih mengikut kata hati,
Lebih menyebelahi kata nafsu,
Hanya bila harapan itu pudar baru mencari DIA,
Malunya bila rasa dah belakangkan DIA.
Oh, terasa segan.

Segan bila hati lagi laju mencari cinta manusia
Dari mencari Ilahi,
Segan bila diri diperingatkan tapi masih begitu.

Segan dengan Dia yang Maha Melihat,
Segan dengan Dia yang Maha Mengerti,
Segan dengan Dia yang Maha Memahami.
Segan dengan Dia yang Maha Pengampun!

Segan dengan dosa yang dilakukan,
Terasa bersalah dengan Dia.
Sedangkan diri tahu, Dia sentiasa ada.
Diri tahu Dia tak pernah tinggalkan hamba-Nya walau sesaat.
Tapi kenapa diri masih tegar melakukan kesalahan?
Oh, sebab diri ditaraf hamba,
Hamba yang sering leka dengan dunia,
Memang sering melakukan kesilapan demi kesilapan.
Tapi bukankah sifat Mukmin, mereka takkan jatuh ke dalam lubang yang sama dua kali?

Terasa bagaikan ada batu yang menghempap kepala. Sakit.
Ish, dah tahu rupanya begitu.
Tapi kenapa tidak mahu ambil pengajaran lagi?
Dan terasa segan.

Benar, diri bukanlah Maksum bagaikan baginda Rasulullah.
Diri adalah hamba, ditaraf hamba.
Yang di bawah dan yang terhina.
Tapi, kalau diri mengakui beriman
sudah tentu diri akan melakukan kebaikan.
Sudah tentu diri akan sentiasa membetulkan diri.
Sudah tentu diri akan selalu muhasabah diri.

Jadi,
Kalau terasa segan, bersyukurlah.
Hati dan perasaan tengah nak kembali pada yang Hak.
Jiwa masih lagi utuh untuk mengikat kata cinta pada Dia.
Allah sebenarnya tengah bagi peluang
Untuk diri bertaubat dan bertaubat lagi.
Gunakan kesempatan yang ada,
Kerana diri tidak tahu apakah ini nafas yang terakhir?

Saturday, 1 February 2014

Ostel tymeeeeeeee :(

Melangkah ke alam tingkatan 5 ini tak smudah yg di sangka rupenyer .. seyesly tak sme ngn form 4 dlu.. klo dlu leh lgi sembg tyme prep, butt if now, haremmm~! Busy mmnjg,, busy dgn HOMEWORKK!! cmnih la jdinyer klo suke tgguh2 kn keje .. sumpah lpas nih tk nak tangguh keje klo taw cmnih la jdinyer .. Penattt wo0o0oiii! papepon i'm enjoy it... tiap2 mlm klo tak stay up tk sah! Then bangun esok pgi pon phm2 la lmbatnyer cmne.. kehkehkeh :D ...
Klo cuti 4 hari mcm cuti raya homew0rknyer ..perhhh! cayalah~ cmnih la klo nk dpt straight A dok? ..hmmmm... "bersusah2 dahulu bersenang2 kemudian" !!! 
Tpi en? en? en? taon nih aku tkde mse nk tydo nk klas ..mne tknyer ,,bru nk tydo sazah dh msokk... bgus gakk cmtuh,, ape lgi sparepart la gule2 byk2 n ary tuh bru bli botol besarr punyer.. hambekkk kaw! haha .. minum air byk2 biar ade oksigen supaya tk ngntuk like org cina slalu bwt .. :) ..hw punyer psal sampai tkde mse nk spend tyme wt carta organisasi klas .. balik2 kne mrah :( ...sian an? lek sudaa~hehe ...Bila tgk balik klakar je smue dak dlm klas kabut wt hw .. dh nk antar bru nk wt (dak laki la espicially) cm bese la kn.... ;)
Aku nk jdikn taon nih the best moment for reshiners 97 crews.. mlm before blik home ary ue mcm sakai je main air kt dpn kolah ... (kami mmg tk mecet) .. haha .. best gler smpi basah smue ..sronok sgd tyme ue.. mse tuh jela leh lepak2..release tension jap sbb esoknyer cuti . klo tk smue muke tension tyme prep nk siapkn hw .. leh dikatekn tkde yg tydo la tyme prep ... Dahsyattt gler! tk sangka penangn form 5 cmnih .. kihkihkih .. nie bru awal taon .. !!!